BROTHER'S KEEPER

(1. gang efter installationen)

1. Når man første gang starter Brothers Keeper (BK), er der naturligvis ingen persondata i programmet - det er helt tomt.

Programmet går denne første gang direkte ind i "mappeopretning" og foreslår at lægge kommende indtastede data i et underbibliotek til Brothers Keeper kaldet "DATA". Ønsker man selv at oprette en eller flere mapper (på samme niveau som "DATA"), så må man placere den blå bjælke på Brother Keeper og i det hvide felt nederst i dialogboksen skrive navnet på det nye og tomme underbibliotek (brug ikke æ,ø pg å), som man ønsker at oprette. Klik derefter på "Opret". Programmet spørger, om man vil oprette det pågældende bibliotek. Klik "Ja", hvis det er rigtigt anbragt i bibliotekshierarkiet.

2. Programmet går nu til hovedmenuen. Nederst ses det bibliotek, som er aktiv (dvs.: c:\programmer\Brot......). Ønsker man at oprette nyt bibliotek (eller skifte til andet oprettet) vælges "Filer" øverst til venstre og i det fremkomne rullegardin vælges "Åbn en database"....osv.

3. Første gang man skal bruge programmet, bør man gå gennem "Opsætning", som findes via "Filer" øverst til venstre på hovedmenuen og står næsten nederst i det fremkomne rullegardin.

Her fremkommer 5 faneblade, som man lige må løbe igennem. Der kan altid rettes igen, hvis man senere vil ændre deri.

Første Faneblad "Datoer"
Klik på billedet og det bliver forstørret
Opsætningen - faneblad 1
Her er det datoformatet, som er i centrum. Vi kan skrive datoer, som vi vil, men hvis vi laver en aftale med programmet, så kan det beregne alder på de indtastede personer, når vi har indtastet fødselsdato og dødsdato. Desuden bliver det muligt at kontrollere om datoer er korrekte anført, og programmet kan kontrollere for logiske datofejl (mor død før barnet er født o.l.). En sådan aftale kunne f.eks. være, at vi indtaster alle datoer som DDMMÅÅÅÅ, og vælger 5. nederste format.

Se foreslåede valg ved at klikke på billede.


Andet Faneblad "Tekst/billede"
Klik på billedet og det bliver forstørret
Opsætningen - faneblad 2
Her er det spørgsmålet om, hvor man vil placere de tekster, billeder og multimediefiler (dvs. levende billeder og lyd), som er knyttet til den aktuelle slægt. Programmet foreslår, at de bliver lagt i 3 underbiblioteker til slægtens mappe. Der er ikke noget i vejen for, at man kan placere dem andre steder, f.eks. hvis man i forvejen har en særlig billedmappe liggenede et andet sted på harddisken eller på en anden harddisk i computeren.

Se foreslåede valg ved at klikke på billede.


Tredje Faneblad "Andet"
Klik på billedet og det bliver forstørret
Opsætningen - faneblad 3
Her er det bl.a. adresse-labels, som kan justeres, og der kan ændres indstilling i zoom-størrelse på skærmen. Det foreslås at sætte et "flueben", så hustru beholder sit ungpigenavn - det er jo alligevel det, som vi skal gå efter, når hustruen følges baglæns (konfirmation og fødsel/dåb). Vil man bruge det frie "Ref.felt", kan man overveje, om det skal højre- eller venstre-justeres afhængig om man vil bruge det tekst eller tal f.eks. tidligere brugte anenumre. Det aktuelle faneblad giver også muligheder omkring skærm- og printeropsætning, men der har nu aldrig været brug for at ændre det foreslåede.

Se foreslåede valg ved at klikke på billede.


Fjerde Faneblad "RTF/andet"
Klik på billedet og det bliver forstørret
Opsætningen - faneblad 4
Her er det muligt at tilknytte et ekstern tekstbehandlingsprogram f.eks. "Word" eller "WordPerfect". I så tilfælde skal man anføre stien dertil dvs. "C:\Programmer\.......". Nogle gange kan programmet selv finde stien, når man sætter prik ud for tekstbehandlingsprogrammet. Fra starten foreslås med prik i "ingen", at man benytter den indbyggede teksteditor (tekstbehandlingsprogram). De øvrige foreslåede indstillinger er det ikke nogen grund til at ændre med en undtagelse, idet det foreslås, at du sætter et flueben ved "Vis genvejstast for 7 af de oftest benyttede udskrifter". Det giver nemlig de 7 smagsprøver på udskrifter øverst
på forsiden, når man starter programmet op.

Se foreslåede valg ved at klikke på billede.


Femte Faneblad "Rediger"
Klik på billedet og det bliver forstørret
Opsætningen - faneblad 5
Her på dette femte og sidste faneblad kan vi bestemme, hvor vi vil starte, når vi går ind i "Rediger" - altså der, hvor vi føjer nye personer til og retter/tilføjer i de oplysninger, som vi allerede har indtastet. Det er nok lidt individuelt, men det kan foreslås, at starte ved person nr. 1 (som oftest er en selv eller en i den nærmeste familiekreds), da man relativt ofte vil tjekke/rette ved personer i den del af familien, som er tæt på. Endelig er det en god ide, at sætte flueben, så man ved hver person får vist dato for seneste ændring. Ligeledes bør sættes et flueben, så navneliste blive sorteret efter fødselsår. Dette vil man sætte pris på efterhånden
som man får indtastet flere med samme navn.

Se foreslåede valg ved at klikke på billede.

Når sidste og femte faneblad er behandlet, skal man gemme denne opsætning. Det gøres ved at vælge "Filer" i øverste venstre hjørne og efterfølgende "Gem og luk".

4. Så er man klar til at indtaste første person. Vælg fra hovedmenuen i Brothers Keeper punktet "Rediger" øverst til venstre, og begynd her indtastningen. Vær hele tiden opmærksom på, at få koblet de indtastede personer rigtigt sammen i slægten. Ved hver personindtastning fremkommer en gul kasse, som oplyser, hvem man er ved at koble sammen - følg med i, hvad der står deri. Hvis et navn svarende til den aktuelle person allerede er i systemet, så kommer der en liste med personerne/personen, som bærer navnet. Klik "Ny", hvis personen ikke er der i forvejen - ellers stil bjælken på den rigtige person og klik "Vælg". (Klikkes "Ny", selv om personen er der i forvejen, oprettes der dobbeltgængere og så går det helt galt).